مجله نورا

کاربرد طلا در صنایع مختلف

کاربرد طلا در صنایع مختلف
4
(1)

هیچ یک از عناصر دیگر در طبیعت تا به حال به اندازه طلا در زندگی انسان کاربرد نداشته است و دلیل آن هم بسیار ساده است. طلا عنصری ‌است که خواص بالایی دارد. به عنوان مثال خاصیت رسانایی طلا این امکان را به ما می‌دهد که از این عنصر در صنایع الکترونیک استفاده‌های بهینه و کاربردی کنیم. همچنین طلا عنصری است که به راحتی قابل ذوب شدن است و می‌توان آن را به صورت ورقه‌ها و رشته های باریک درآورد، علاوه بر این‌ها طلا می‌تواند آلیاژ های متنوعی با دیگر فلزات ایجاد کند، به عنوان مثال طلای سفید نتیجه ترکیب: طلا، پلاتین، نقره و مس است. در این مقاله از جواهری نورا قصد داریم با کاربرد طلا در صنایع مختلف بیشتر آشنا شویم.

کاربرد طلا در جواهرات

اصلی‌ترین و گسترده‌ترین کاربرد طلا در جواهرات می‌باشد. در بخش قبل شمارا با چند خواص گوناگون طلا آشنا کردیم، حال می‌خواهیم اصلی‌ترین و منحصر به فرد‌ترین ویژگی‌ها و خواص طلا را بدانیم. طلا عنصری است که آن را بیشتر از معادن استخراج می‌کنند و بیشتر طلای استخراج شده صرف ساختن زیورآلات و جواهرات می‌شود.

کاربرد طلا در جواهرات

سکه و شمش

امروزه استفاده از سکه‌های طلا در مبادلات دیگر روش مرسومی نیست، اما با این وجود دولت و بسیاری از افراد و موسسات سرمایه گذار استفاده از شمش‌های طلا را نسبت به سایر روش‌ها راحت تر می‌دانند و اغلب برای مبادله و سرمایه گذاری‌های خود از سکه‌ها و شمش های طلا استفاده می‌کنند. شما می‌توانید برای خرید طلای قسطی از سایت نورا اقدام نمایید.

کاربرد طلا در سکه و شمش

کاربرد طلا در صنایع الکترونیک

علاوه بر کاربرد طلا در جواهرات، یکی دیگر از بیشترین استفاده‌های طلا در صنعت الکترونیک است. طلا از قدرت رسانایی بسیار بالایی برخوردار است. این امر موجب شده است تا بتوان از این فلز در صنایع الکتریکی به بهترین شکل استفاده کرد. اجزای الکتریکی که از طلا ساخته می‌شوند ماندگاری و دوام بالاتری دارند زیرا هنگام استفاده دستگاه‌های الکترونیکی از ولتاژ و جریان پایین برق اتصلات آن ها در اثر خوردگی یا لکه دار شدن قطع می‌شوند. اما طلا با داشتن رسانایی بالا و مقاومت در برابر زنگ زدن و خوردگی، این مشکل را بر طرف کرده است. کاربرد طلا در صنایع مختلف بسیار زیاد است. طلای به کار رفته در دستگاه های الکترونیک مانند: تلفن همراه، سیستم موقعیت یاب، تلوزیون های امروزی و بسیاری از قطعات کامپیوترها بسیار اندک است، اما با این وجود استفاده طلا در این صنعت مشکلات خودش را هم دارد. از جمله این مشکلات می‌توان به از بین رفتن ذخیره طلا به مرور زمان اشاره‌کرد.

کاربرد طلا در الکترونیک

کاربرد طلا در پزشکی و دندان پزشکی

کاربرد طلا در پزشکی بسیار گسترده است که به برخی از این موارد اشاره خواهیم‌کرد. استفاده طلا در ابزارهای پزشکی و جراحی، استفاده آن در داروها و درمان سرطان و همچنین برخی تشخیص های پزشکی. ممکن است افرادی را دیده باشید که از طلا برای پر کردن، روکش گذاری روی دندن ها و یا بر روی سیم ارتودنسی استفاده کرده اند. این امر نه تنها بی‌ضرر است بلکه برای زیبا سازی و داشتن جلوه بهتر دندان‌ها استفاده زیادی دارد.

کاربرد طلا در پزشکی

کاربرد طلا در هوافضا

پیش از این درباره دلایل کاربرد طلا در صنایع مختلف صحبت کردیم، اما کاربرد‌های طلا در صنعت هوافضا چگونه است. همانطور که می‌دانید در صنعت هوافضا هم کاربرد به این شکل است که از آن برای رسانایی بین قطعات به کار برده در ساخت وسایل نقلیه فضایی استفاده می‌شود که در بسیاری از قسمت های این وسایل شما شاهد یک فیلم پلی استر که با روکش طلا پوشیده شده هستید. همچنین در برخی موارد از طلا برای روان ساز قطعات و دستگاه های مکانیکی جهت کاهش اصطکاک بین آنها استفاده می‌شود.

کاربرد طلا در هوا فضا

کاربرد طلا در شیشه سازی

از دیگر کاربردهای طلا در صنایع می‌توان به استفاده در شیشه‌سازی اشاره نمود. برای زیباسازی و جلوه دادن به نمای ساختمان‌ها در هنگام ساخت شیشه ها از مقدار بسیار کمی طلا در ساخت آن ها استفاده می‌کنند که این امر باعث ایجاد یک رنگ زیباتر و یک جلوه متفاوت تر برای ظاهر ساختمان می‌شود.

نه تنها برای جلوه بخشیدن به ظاهر ساختمان بلکه هنگامی که از طلا برای شیشه‌ها استفاده می‌شود، این امکان را ایجاد می‌کند که دما درون اتاق به حد تعادل برسد.

 یعنی اگر در فصل گرما نور خورشید بر سطح شیشه‌ای که در ساخت آن از کمی طلا استفاده شده است بتابد با  انعکاس اشعه گرما به طرف خارج منعکس می‌شود که این امر در فصل گرما باعث می‌شود هوای داخل اتاق خنک بماند. همچنین در فصل سرما به دلیل انعکاس گرمای داخل ساختمان به طرف درون، این امکان را می‌دهد تا گرما به داخل برگردد و فضای درونی گرم بماند.

عمدتا بیشترین دلیل برای استفاده از طلا در صنایع مختلف خاصیت‌های منحصر به فرد این فلز است، در شیشه سازی برای متعادل کردن هوای درون خانه ها و اماکن دیگر اغلب در ساخت شیشه‌ها از طلا استفاده می‌کنند. البته نه تنها در ساختمان ها بلکه در کابین هواپیماها برای ساخت شیشه کابین از طلا استفاده می‌کنند.

همان عمل که در ساختمان‌ها موجب تعادل گرما و سرمای درون ساختمان می‌شد در کابین هواپیما‌ها هم موثر است. در عین حال خاصیت رسانایی طلا موجب می‌شود که روکش روی شیشه‌های کابین، حامل جریان کمی برق باشند که همین امر به از بین رفتن قطعات یخ زده روی پنجره‌ها و شیشه‌ها کمک می‌کند و خلبان می‌تواند دید بهتری در مواقع برفی یا بارانی داشته باشد.

طلا در آینده

از آنجا که طلا عنصری بسیار گران قیمت و کمیاب است، امکان استفاده از آن در تمام صنایع و امور نیست. همچنین سال به سال بر قیمت آن افزوده می‌شود، از این رو  فقط در مواردی از آن استفاده می‌شود که امکان جایگزین کردن فلز دیگری نباشد. با این تفاسیر دانشمندان همواره در پی یافتن عناصر و فلزات دیگری هستند که بتوانند جای طلا را با فلزات دیگری پر کنند و تا به اینجا توانسته‌اند با چند فلز دیگر که تقریبا ترکیبی مشابه به طلا دارند کم و بیش در بعضی صنایع جایگزینی برای طلا را پیدا کنند. فلزاتی همچون: پلادیوم، نقره و پلاتین. می‌توانند جایگزین‌های مناسبی برای طلا باشند.

طلا در آينده

این مطلب چقدر مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز بدید

درصد رضایت 4 / 5. تعداد رای: 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *